Digitalna zasvojenost po svetu

V nadaljevanju si lahko preberete članek, ki so ga objavili na spletni strani Digital Information World, in smo ga prevedli. Podatki so več kot zgovorni, žal pa v članku in infografikah (najdete jih tukaj) ne zasledimo podatkov za Slovenijo. Če najdemo še kakšne podatke za Slovenijo, jih bomo zagotovo objavili.

Ste se kdaj vprašali, koliko časa ljudje po vsem svetu preživijo prilepljeni na zaslone? Ali kako je z vašim časom, ki ga preživite pred zaslonom, v primerjavi s povprečnim človekom? V katerih državah je največ zasvojencev z igrami in odvisnikov od serij? Kje ljudje uporabljajo največ videoposnetkov z mačkami in drugih vrst priljubljenih vsebin TikTok?

Podjetje Electronics Hub se je odločilo, da se bo lotilo vseh teh vprašanj z raziskavo o svetovnih navadah glede časa, preživetega pred zaslonom. Na podlagi najnovejših podatkov iz poročila Datareportal’s Digital 2024 Global Overview Report razčlenjuje povprečni čas uporabe zaslona in celoten čas uporabe zaslona v vseh državah po svetu.

Povprečni čas, ki ga pred zaslonom preživijo v vsaki državi

Electronics Hub je študijo začel z ugotavljanjem povprečnega odstotka budnih ur, ki jih ljudje v vsaki državi preživijo pred zasloni.

Ugotovili so, da ljudje preživijo 6 ur svojega budnega dne, ko gledajo v kakšen zaslon, vključno s televizorji, telefoni in prenosnimi računalniki.

Južnoafriška republika je najbolj »zasvojena z zasloni«. Državljani te države v povprečju gledajo v zaslone 9 ur in 24 minut na dan, kar je več kot polovica njihovega budnega življenja.

Podoben trend je tudi v Braziliji, na Filipinih in v Kolumbiji. V vsaki od teh držav čas, ki ga človek preživi na zaslonu, predstavlja več kot polovico običajnih ur budnosti.

Japonska pogosto velja za vodilno svetovno državo na področju inovativne tehnologije zaslonov, zato je presenetljivo, da je imela najmanjši povprečni čas pred zaslonom. Povprečen Japonec preživi pred zasloni manj kot dve uri, kar je manj kot četrtina njegovega budnega časa.

To se ni zgodilo po naključju. Japonska aktivno omejuje čas, ki ga mladi preživijo pred zasloni, s kampanjami za ozaveščanje javnosti in šolskimi smernicami, ki omejujejo uporabo naprav med poukom.

Država bo morda uvedla še strožje ukrepe. Vlada na primer razmišlja o policijski uri za spletne igre, ki bi zmanjšala število aktivnosti pred zaslonom pozno v noč.

Države, v katerih ljudje preživijo največ časa na družbenih medijih

Če pogledamo podatke po posameznih državah, je na vrhu te lestvice Južna Afrika. Prebivalci Južnoafriške republike vsak dan 3 ure in 41 minut preživijo (ali morda zapravijo) na platformah družbenih medijev, kot so Facebook, X in TikTok.

Za Japonsko lahko še enkrat rečemo, da so njeni državljani najmanj zasvojeni s svojimi telefoni in računi družbenih medijev. Na družbenih omrežjih preživijo manj kot 6 % svojega budnega dne.

Pomemben dejavnik je tudi japonski pristop k omejevanju časa, preživetega na zaslonu. Morda pa je to bolj povezano s staranjem prebivalstva v tej državi. Skoraj 30 % Japoncev je starih 65 let ali več. Z drugimi besedami, 30 % državljanov verjetno niti ne ve, kaj je TikTok.

Države, v katerih ljudje najbolj uporabljajo TikTok

Če se držimo teme TikTok, je v naslednjem grafu razvrščenih prvih 20 držav glede na število videoposnetkov TikTok, ki si jih ljudje ogledajo vsak dan.

V Združenem kraljestvu povprečen ljubitelj storitve TikTok dnevno pogleda 154 videoposnetkov; to je več kot katera koli druga oseba v kateri koli drugi državi na svetu.

Najmanj videoposnetkov na TikToku si na dan ogledajo Nizozemci (120). Velja omeniti, da je Nizozemska ena od »najpametnejših« držav v Evropi z izjemno visoko stopnjo napredne pismenosti in povprečno nacionalno vrednostjo IQ 103. Naključje? Preživite 20 minut za brskanje po TikToku in se odločite sami.

Povprečna uporaba računalniškega zaslona v posamezni državi

Računalniki in prenosniki so popolnoma vključeni v naš vsakdan. Ne glede na to, ali gre za delo, zabavo ali ustvarjalno udejstvovanje, skoraj vsi v razvitem svetu preživijo precejšen del dneva z gledanjem v računalniški zaslon.

Vendar nihče ne gleda vanje več kot Rusi. Skoraj četrtina (4 ure in 29 minut) budnih ur povprečnega Rusa mine, ko je z očmi globoko v prenosnem računalniku ali računalniškem zaslonu.

Med drugimi državami, ki so na vrhu lestvice po času, preživetem pred zaslonom računalnika, so Argentina (4 ure in 5 minut), Portugalska (3 ure in 57 minut) in Kolumbija (3 ure in 56 minut).

Avstralija in Nova Zelandija sta še dve državi, v katerih ljudje več kot četrtino svojega vsakdana preživijo pred računalniškim zaslonom.

Južna Koreja, Kitajska in Japonska so v tem delu študije opazno odsotne. Vse tri države imajo veliko skupnost spletnih igralcev. Samo v Južni Koreji je več kot 9000 aktivnih računalniških sob in igralnih kavarn, od katerih so številne odprte 24 ur na dan.

Globalna zasvojenost s telefonom

Odvisnost od pametnih telefonov je resničen pojav. Približno 48 % ljudi priznava, da so zasvojeni s pametnim telefonom, 30 % pa jih pravi, da so brez svoje prenosne naprave tesnobni ali zelo tesnobni.

V nekaterih državah, vključno z Južnoafriško republiko, so te številke še višje. Po podatkih, ki jih je analiziral Electronics Hub, ima Južna Afrika največ težav z zasvojenostjo s pametnimi telefoni. Povprečni Južnoafričan je na telefonu 31,72 % svojega budnega časa; to pomeni več kot 5 ur časa, ki ga vsak dan preživi na telefonu.

Zasvojenost s telefonom je razširjena tudi v Braziliji in na Tajskem. V obeh državah je povprečni dnevni čas, porabljen pred zaslonom, višji od 30 %.

Na Filipinih ljudje vsak dan preživijo 5 ur in 20 minut na telefonu. Filipini imajo izrazito mlado prebivalstvo, saj je približno 28 % prebivalcev starih od 10 do 24 let. Pri tej demografski skupini je najbolj verjetno, da bo velik del svojega časa preživela na telefonu. In to postaja resnična težava. Ena od raziskav je pokazala, da 62 % filipinskih mladostnikov kaže znake odvisnosti od pametnih telefonov.

Povprečni čas igranja iger

Igranje iger je še ena spletna dejavnost, pri kateri je problem zasvojenosti vse večji.

Zasvojenost z igrami je običajno težava med mladimi moškimi. Ti predstavljajo 94 % zasvojenih, pri čemer so najbolj ogroženi moški v starostnem obdobju od 19 do 34 let.

Posledice so lahko usodne. Eden od znanih primerov je bil igralec, ki je umrl zaradi pljučne embolije, potem ko je dlje časa igral videoigre brez potrebnih odmorov. Embolijo so pripisali predolgemu sedenju v istem položaju, kar je povečalo tveganje za nastanek globoke venske tromboze.

Vendar pa v raziskavi Electronics Hub ni podatkov o tej odvisnosti. V dveh državah z največ časa, ki ga igralci porabijo za igranje iger na zaslonu, v Saudski Arabiji in na Tajskem, je razvidno, da igralci v povprečju za igranje videoiger porabijo manj kot 2 uri na dan.

To nakazuje, da je zasvojenost z igrami sicer resen problem, vendar vpliva le na manjšino igralcev. Ostali igralci odlično usklajujejo svoje igralne navade z resničnimi obveznostmi in hobiji.

V katerih državah največ časa gledajo televizijo?

Morda bo to za marsikoga od vas šokantno, a da, nekateri ljudje še vedno gledajo televizijo.

To pomeni, da lahko na naslednjo epizodo svoje najljubše oddaje čakajo cel teden, namesto da bi si v enem koncu tedna ogledali celotno serijo. Šokantno, kajne?

Noben narod ne obožuje te staromodne oblike zabave bolj kot prebivalci ZDA. Povprečen Američan gleda televizijo 4 ure in 39 minut ali 28,35 % svojega budnega dne.

Toda tradicionalna televizija in linearni program umirata. Število gledalcev še naprej pada, celo v ZDA, kjer sta nastala množično komuniciranje in mrežna televizija. Od leta 2023 je uporaba kabelske in radiodifuzne televizije prvič padla pod 50-odstotni delež celotne televizije med gledalci v ZDA, pri čemer je delež gledalcev kabelske televizije padel na približno 29,6 %, radiodifuzne pa na 20 %.

Delite naprej ...
Analogen.si
Analogen.si

Manj zaslonov, več objemov.

Objav: 27