Kako bi nas boljša tehnologija lahko zaščitila pred raztresenostjo?

Leta 2014 je imel Tristan Harris izjemno zanimiv in poučen govor na TedX-u. V njem je govoril o tem Kako bi nas boljša tehnologija lahko zaščitila pred raztresenostjo.

Ste se kdaj vprašali, kako pogosto vas tehnologija prekine pri tem, kar bi v resnici morali početi? V službi in doma porabimo presenetljivo veliko časa, ko nas moti zvonjenje pametnega telefona in različna pojavna okna. Namesto, da bi nam tehnologija pomagala dobro porabiti čas, se pogosto zdi, da nam ga dejansko krade.

Tristan Harris v svojem govoru ponuja premišljene nove zamisli za tehnologijo, ki ustvarja bolj smiselno interakcijo. Sprašuje se: “Kako je videti prihodnost tehnologije, če jo oblikujemo glede na najgloblje človeške vrednote?”

V svojem govoru pove tudi, da je bil znak za obvestila na Facebooku, na začetku moder, saj se je tako ujemal z barvno paleto preostale strani, vendar ga ni nihče uporabljal. Zato so ga spremenili v opozorilno rdečo barvo in klike je poneslo v višave.

Zanimivo, kajne? Samo barva obvestila se je spremenila in uporabniki družbenega omrežja so se začeli drugače obnašati.

Harris med drugim pravi: »Naš telefon je igralni avtomat. Vsakič, ko pogledamo na telefon, potegnemo ročico na igralnem avtomatu, da bi videli, kaj smo dobili.«

Še več pa pove v spodnjem posnetku.

Delite naprej ...
Analogen.si
Analogen.si

Manj zaslonov, več objemov.

Objav: 26