Revija je iPad, ki ne deluje

“Čas, ki ga kot otroci preživimo pred zasloni, do konca življenja vpliva na našo interakcijo s svetom.”

Andy Doan

V spodnjem posnetku je enoletna deklica, ki se odlično znajde na iPadu. Obrača stran za stranjo in veselo vzklika, ko se naprava odziva po njeni volji. Poteg s prstom po zaslonu, ki ga je Apple vpeljal s prvim iPhonom leta 2007, je zanjo tako naraven kot dihanje in prehranjevanje. Ko sedi pred revijo in izvaja isti poteg pa postaja živčna, ker se fotografije pred njo ne spremenijo v nove.

Ta deklica je ena prvih človeških bitij, ki svet razume tako – prepričana je, da ima neomejeno oblast nad svojim vidnim okoljem in sposobnost, da v statičnost kateregakoli doživetja poseže tako, da ga s potegom preprosto zamenja.

iPad so čudežni pripomoček za preobremenjene in utrujene starše, saj otrokom, ki radi gledajo videe ali igrajo igre, ponujajo vedno novo zabavo. Prav tako pa pomenijo nevarne precedense, ki se jih otroci težko otresejo, ko dozorijo.

“Otrok ne bi smeli izpostavljati zaslonom pred drugim letom starosti.”

Hillary Cash iz centra reSTART

Prvi dve leti postavita merilo za interakcijo teh otrok s svetom, ko bodo starejši. Kot starši se moramo vprašati, ali se sploh zavedamo, kaj počnemo svojim otrokom, če jih prezgodaj postavimo pred digitalne zaslone in kako ta prezgodnja izpostavljenost vpliva ne samo na njihov umski razvoj, temveč tudi na njihovo spodobnost komunikacije, empatije, čustvovanja in doživljanja sveta okoli sebe. Načelo digitalnega minimalizma še posebej velja za majhne otroke. Popravnega izpita nimamo in zamudo v razvoju komunikacijskih in družabnih veščin je težko, če ne celo nemogoče, nadoknaditi.

Naši otroci potrebujejo spanje in telesno dejavnost in čas z družino in čas za uporabo lastne domišljije. Nič od tega se ne more dogajati, če so izgubljeni v svetu digitalnih zaslonov.

  • Vir: Povzeto po knjigi Sužnji zaslona, avtorja Adama Alterja.
Delite naprej ...
Analogen.si
Analogen.si

Manj zaslonov, več objemov.

Objav: 27